The 2030 Strategic Wine Plan in Argentina

Main Article Content

Juan Jesús Hernández
Carina Santi
Maximiliano Battistella
Jorge Esteban Perez Peña

Abstract

The objective of the article is to analyze the elaboration process and the characteristics of the update to 2030 of the Argentine Wine Strategic Plan (PEVI 2030). For this, its writing methodology, the participation mechanisms developed, the actors involved, the problems it faced and its content are described. The analysis is carried out based on bibliography on strategic planning in general and for the wine sector in particular, and identifies the way in which territorial prospective was incorporated during the process.


The article concludes that Argentina's PEVI 2030 is a case of planning for the development of an agro-industry that must compete in national and international markets and comply with sustainability principles. For the elaboration of the Plan, a methodology was proposed with broad participatory mechanisms that encountered obstacles due to the pandemic, due to the reluctance of some actors to be part of the process and due to the lack of a final stage of prioritization of actions. However, it was possible to build a mission and prospective vision of a decade, with objectives, strategies and strategic actions, with a national scope and for all wine-based chains and with an entity identified for its implementation.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Hernández, Juan Jesús, Carina Santi, Maximiliano Battistella, Jorge Esteban Perez Peña, and Carlos Parera. 2023. “The 2030 Strategic Wine Plan in Argentina”. Eutopía, Revista De Desarrollo Y Territorio, no. 23 (June). https://doi.org/10.17141/eutopia.23.2023.5908.
Section
Contrapunto

References

Armijo, Marianela. 2019. Manual de planificación estratégica e indicadores de desempeño en el sector público. Santiago de Chile: ILPES / CEPAL.

Artazar, Miren 2002. Teoría de las tres dimensiones de desarrollo sostenible. Ecosistemas. Revista de ecología y medio ambiente, X(3).

Battistella, Maximiliano Raúl Novello, Omar Miranda y Marcelo Alós. 2013. Limitantes estructurales que afectan la productividad de la mano de obra durante la vendimia en el sector vitivinícola de San Juan. Ponencia presenta da en XLIV Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria. San Juan.

Centro de Viñateros y Bodegueros del Este y Bodegas de Argentina. 2020.. Entidades vitivinícolas de todo el país rechazan las nuevas autoridades electas de COVIAR. 19 de Febrero de 2020. https://centrovyb.org.ar/es/novedades/entidades-vitivincolas-de-todo-el-pas-rechazan-las-nuevas-autoridades-electas-de-coviar-155.htm

Chazarreta, Adriana. 2022. Organizaciones empresariales y conflictos en la burguesía vitivinícola argentina. Anuario IEHS, 37(2): 161-177.

Conrado, Sofía. 2020. Enoturismo en la Argentina: propuesta de valor para el desarrollo del enoturismo sustentable en Bodegas Etchart, Cafayate, Salta, Argentina. Buenos Aires: Universidad Nacional de San Martín.

Conte, Silvia. 2021. PEVI 2030: las voces a favor y en contra del plan estratégico. Los Andes. 6 de marzo de 2021. https://www.losandes.com.ar/economia/pevi-2030-las-voces-a-favor-y-en-contra-del-plan-estrategico/

COVIAR. 2013. Plan Estratégico Argentina Vitivinícola 2020.

COVIAR. 2021. El Plan de la Vitivinicultura Argentina. Actualización del Plan Estratégico Vitivinícola al 2030. Mendoza: Corporación Vitivinícola Argentina.

Del Río-Zaragoza, Oscar, Sorayada Tanahara, Karina Lugo-Ibarra, Sergio Canino-Herrera, Sergio y Miroslava Vivanco-Aranda. 2022. Estudios prospectivos para la planificación estratégica de las cadenas productivas agroalimentarias: una revisión sistemática de los métodos empleados. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25(2). DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.4207

Hernandez, Juan. 2021. La promoción de la vitivinicultura argentina: seis décadas, una función, múltiples actores Mundo Agrario, 22(50), e169. .DOI: https://doi.org/10.24215/15155994e169

Hernandez, Juan, José Novello, Carlos Parera, Jorge Perez Peña, Analía Diaz Bruno, Carina Santi, Liliana Troilo, Santiago Sari y Maximiliano Battistella. 2020. Los planes estratégicos vitivinícolas: un estudio comparativo. Realidad Económica, 50(335), 101-130.

INV. 2022a. Informe Anual de Superficies 2021. Mendoza, Argentina: Instituto Nacional de Vitivinicultura.

INV. 2022b. Informe Anual de Cosecha 2021. Mendoza: Instituto Nacional de Vitivinicultura.

INV. 2022c. Informe Anual de Mercado Interno de Vinos 2021. Mendoza: Instituto Nacional de Vitivinicultura.

Mariano, Roberto, Silviana Papagnaro y Javier Vitale. 2022. Prospectiva en el sector agrícola y alimentario:guía técnico - metodológica. Santa Rosa: Universidad Nacional de La Pampa.

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de la República Argentina. 2021. Plan Estratégico Argentina Orgánica 2030. Buenos Aires.

Moscheni Bustos, Margarita, y Juan Hernández. 2020. Vino, actores y tramas: espacios de concertación. Revista Internacional de Organizaciones(24), 301-324. DOI: https://doi.org/10.17345/rio24.301-324

Observatorio Vitivinícola Argentino. 2020. Mirada sectorial: Argentina tiene grandes posibilidades de incrementar la exportación de pasas de uva. Mendoza: COVIAR.

OIV. 2022a. State of the World Vine and Wine Sector. Press Conference, 27 de abril 2022, 25. Paris: Organización Internacional de la Vid y el Vino.

OIV. 2022 b. Estadísticas de los países. París: Organización Internacional de la Viña y el Vino.

Rodriguez Davalos, Luis y Shirley Velasquez Ortiz. 2018. Planeamiento Estratégico para la Industria Peruana Vitivinícola. Lima: Universidad Católica del Perú.

Rossi, Martín. 2013. Evaluación de impacto del proyecto: Integración de pequeños productores a la cadena vitícola. Mendoza: UCAR.

Ruiz, Ana y Javier Vitale. 2011. Prospectiva y estrategia: el caso del Plan Estratégico Vitivinícola 2020 (PEVI). Buenos Aires: Ediciones INTA.

Santi Carina. 2021. Hacia una nueva organización del trabajo: adopción de tecnología productiva y organizacional en grupos de productores vitícolas de la Provincia de Mendoza. Hacia un nuevo modelo en la vitivinicultura. Tesis de Maestría en Gerenciamiento de Negocios Agroindustriales. Mendoza: Universidad Nacional de Cuyo

Santi, Carina y Carlos Parera. 2017. Caracterización Socioproductiva de los viticultores vinculados al Proyecto Centros de Desarrollo Vitícola. Buenos Aires: INTA Ediciones.